Tweede Fase: de oplossing???
Sinds drie jaar is de bovenbouw van het middelbaar onderwijs begonnen met de Tweede Fase. De Tweede Fase, misschien wel het meest omstreden onderwerp in Nederland van de afgelopen drie jaren. Maar waarom zoveel ophef over een nieuwe studiemethode? Het slaat gewoonweg nergens op! Op zich is het wel een leuk idee dat leerlingen, door middel van zelfstandig werken, hun schoolcarrière doorlopen. Op zich natuurlijk wel, theoretisch gezien. Waarom moest er eigenlijk zo nodig een nieuwe leermethode komen? Het is allemaal begonnen door klachten van het hoger onderwijs. De leerlingen afkomstig van de middelbare scholen zouden onvoldoende voorbereid zijn op het zelfstandig werken, nodig voor dergelijke opleidingen. Daarom zijn er een aantal vernieuwingen gekomen, de vernieuwingen in grote lijnen zijn:
– men kiest de examenvakken uit vier profielen
– er zijn nieuwe vakken Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV), Klassieke Culturele Vorming (KCV) en Algemene Natuurwetenschappen (ANW)
– er kan in nieuwe studieruimtes gebruik worden gemaakt van moderne media
– en als aller belangrijkste men leert meer zelfstandig werken.
Dit ziet er toch allemaal zeer veelbelovend uit. Zoals ik al eerder zei, in theorie werkt het ook, maar in praktijk laat dit echter toch wel wat te wensen over.
Want de meeste leerlingen op die leeftijd zijn nog helemaal niet in staat zelfstandig te werken. We hebben het hier wel over de levensfase PUBER! In deze levensfase hebben de leerlingen (volgens hun) wel wat belangrijkers aan hun hoofd, zoals uitgaan, vrienden/ vriendinnen enzovoorts. Dit is ook de reden dat dit zelfstandig werken tot meer spijbelen leidt. Wat overigens al voorspelt werd voordat het nieuwe systeem van start ging. Om dit te voorkomen is er dus intensiever toezicht nodig en dat terwijl er al zo’n overschot is aan docenten. Ook hebben schoolleiders niet de indruk dat het niveau van de leerlingen zal stijgen als de manier en mate van leren aan de leerlingen zelf wordt overgelaten. Voorbeeld als men een inleverdatum krijgt voor een Praktische Opdracht (nog zo’n vernieuwing) dan zal toch wel driekwart van de leerlingen zoiets hebben van “oh, dat komt wel” en dan op het laatste moment zal er nog wel even iets hier en daar van het internet worden geplukt. Hiervan leert men dus totaal niets.
Submitted Becomes The Property Of Findfreeessays Een Het Van
We require that you submit one of your own papers. This helps findfreeessays. com grow and add new papers! All data submitted becomes the property of findfreeessays. com and you give up all legal rights to it! We only accept original papers, do not submit copyrighted material! We require that you submit one of your own papers. This helps findfreeessays. com grow and add new papers! All data ...
Ten tweede, omdat de lesstof voor alle vakken is veranderd, zijn er ook voor alle vakken nieuwe schoolboeken nodig. De prijzen van deze schoolboeken zijn absurd hoog. Nu bestaat er weliswaar op meerdere scholen iets als het boekenfonds maar werkboeken zitten hier niet bij inbegrepen en de prijzen daarvoor zijn ook zeker niet mals. Andere spullen zoals cd’s en dergelijke zitten hier ook niet bij inbegrepen en het mooie daarvan is dat deze spullen bij de helft van de vakken niet gebruikt worden. Toch zal men deze spullen allemaal zelf moeten bekostigen, naast het al hoge bedrag voor schoolgeld. Ook waren er aan het begin van het Tweede Fase jaar problemen met de drukkerijen. Deze hadden het studiemateriaal nog niet af met alle gevolgen van dien. Leerlingen kregen bij een aantal vakken les uit een stapel stencils. Iets wat natuurlijk ook niet ten goede kwam aan menigeen resultaat aangezien een aantal leerlingen deze stencils al na een aantal weken kwijt was.
Ten derde, voor de leraren is de werkdruk ook flink toegenomen. Dit hangt mede samen met ‘het vollopen van de leerjaren’: leerjaren ‘oude stijl’ worden per jaar vervangen door de zwaarder ervaren ‘leerjaren nieuwe stijl’. Ook moeten docenten aan meer klassen gaan lesgeven onder andere vanwege het tekort aan leraren. Dit brengt ons bij nog een probleem. Het is steeds moeilijker docenten enthousiast te krijgen, als een leraar toch alleen maar op een stoel hoeft te zitten en af en toe eens een vraag te beantwoorden. Bovendien vereist het studiehuis meer vergaderen en overleg met de collega’s. Ze hebben het zelfs zo druk dat een gedeelte nog geen tijd heeft gehad zich te informeren over het examenprogramma. Dit vergroot de werkdruk voor de leerlingen ook weer want als de leraren de examenstof niet precies weten hebben ze de neiging de stof uitputtend te behandelen. Aldus volgens B. Huijszoon, coördinator van de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Onderwijs.
The Term Paper on The Day We Met
Instruksies vir die gebruik & onderhoud van u HOME FIRES Braai Veels geluk met die aankoop van nog 'n kwaliteit HOME FIRES produk! U en u Home Fires Braail kan uitmuntend as span funksioneer. Met die inhoud van hierdie Handleiding sal ons poog om u in te lig omtrent die korrekte gebruik van u braai. Met korrekte gebruik en onderhoud kan u jare se moeitevrye diens van die eenheid verwag. LEES ...
Daarnaast blijkt de geplande verdieping van de stof in de praktijk tegen te vallen (wederom in theorie is er met het plan niets mis).
De verdubbeling van het aantal eindexamenvakken van zeven naar veertien leidt op de meeste scholen tot een verval van een aantal vakken. Deze worden nauwelijks of oppervlakkig behandeld. De eerste vakken die dit zullen merken zullen natuurlijk de nieuwe vakken zijn zoals ANW en CKV , maar ook de vreemde talen zullen hierbij niet buiten beschouwing blijven.
De doorstroom- en eindexamenresultaten van de eerste lichting leerlingen op de scholen die al eerder met de Tweede Fase zijn begonnen, zijn beter dan de resultaten in de jaren voorafgaande aan de vernieuwde bovenbouw. Dan lijkt het toch alsof de Tweede Fase een succes is. Helaas, deze verbeterde doorstroom van de eerste lichting Tweede Fase leerlingen is vooral toe te schrijven aan de extra inspanningen die leerlingen, docenten en andere bij het leerproces betrokkenen zich hebben getroost. Momenteel is er al gebleken dat de doorstroom van de vierde naar vijfde verminderd is, vooral op HAVO. Dus de stelling dat het nieuwe systeem beter werkt dan het oude systeem, met betrekking tot de doorstroom, is nu ook van de baan.
De hele opzet van de Tweede Fase is er om de aansluiting van middelbare school tot hogere opleiding beter te laten verlopen. Maar hoe kan dit nu als men steeds de normering blijft verlagen? Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs blijft maar op haar beginprincipe terugkomen. Steeds weer wordt de stof wat lichter gemaakt. Als men de stof maar lichter blijft maken, waar blijft uiteindelijk dan dit beginprincipe? Wat is dan het hele nut geweest van de Tweede Fase? De universiteiten, de eigenlijke aanstichters van het probleem, stemmen hier ook nog mee in en doen even hard mee! Twee feiten om dit te beargumenteren:
The Essay on Het Machgetal Van Worden Formule
4 De numeri eke ui twerking van de vliegproef De berekening van de CL en de CD waarde gebeurt voor het achtste meetpunt. De andere punt en worden uiteraard analoog berekend. De gegevens voor het achtste meetpunt zijn: H = 22980 ft 0. 3048 = 7004 m V = 129 knot 1. 852 / 3. 6 = 66. 4 m / s FUD = 927 lbf 0. 45359 9. 80665 = 4205 N Tt = – 33. 24? C+ 273. 15 = 239. 91 K AOA = 6. 7? FFL = 308 lbf ...
– VWO scholen mogen het onderwijs in de derde vreemde taal en in het nieuwe vak ANW naar eigen inzicht verlichten. De universiteiten stemden hiermee in.
– De TU’s (Technische Universiteiten) hebben hun ingangseis verlaagd door het profiel natuur & techniek (de whizzkids onder ons) niet meer te eisen maar, deze eis te verlagen. Hierop zijn er klachten gekomen van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging (NVV) die zwaar weer verwacht voor natuurkunde. Deze vreest nu dat het niveau van de aankomende studenten omlaag zal gaan.
De Tweede Fase, het zal zich nog maar eens allemaal moeten uitwijzen of het daadwerkelijk voor een betere aansluiting zorgt met het Hoger onderwijs. Zoals het er nu uitziet zal het nog een aantal problemen met zich meebrengen. Vooral op het gebied van werkdruk want, daarover is het laatste woord nog niet gevallen. Dat er veel mis is met het nieuwe systeem is duidelijk, maar wat eraan gedaan moet worden (nog) niet. In elk geval hoeven internetproviders, zolang de Tweede Fase nog zal bestaan, niet te vrezen voor hun voortbestaan. Het zou mij echter niet verbazen als, binnen tien jaar, het oude systeem weer opnieuw ingevoerd zal worden.